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bio

Ticino, Terraferma, Christian Zündel - 2021

Above all, Terraferma is an elegant Merlot. A bit atypical for the Ticino standards, because the expression of the breeding and the wood is behind the fruit and the terroir. And that’s just as well! The production is very small, only 2000 bottles per year. The nose is intensely fruity, with black berries, violet and creosote. It precedes a juicy and fine palate, which makes it accessible when young, even if it can age perfectly.
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Viticulture

Terraferma is now made from the grapes of a single vineyard 'in Nisciora' in Beride, commune of Croglio, planted in 1981, 400-450m sm, SW exposure, light brown soil on glacial deposits.

Oenology

The grapes are destemmed but not crushed and fall by gravity into small open vats. This means that the fermentation and maceration are done in whole grains, which is slower, longer and gentler. The wine is aged in Burgundy rooms for 16-18 months, no new wood. No filtration, use of SO2 according to Max Léglise's indications.

Suggestions for accompaniment

Charcuterie • Risotto with saffron • Navarin of lamb • Alpine cheeses.

Domain

Diplômé en podologie, Christian Zündel est arrivé au Tessin à la fin années 70. Après un détour par l’agriculture, il plante sa première vigne, « nuciola », en partenariat avec Adriano Kaufmann et fait l’acquisition de l’Orizzonte, sans doute la plus vieille vigne de merlot de la région puisqu’elle a été plantée en 1905 par Giovanni Rossi qui fut l’un des premiers à introduire le merlot au Tessin. Situées autour de Beride dans le Malcantone, région magnifique avec ses 26 villages préservés, bordée sur son flanc est par le lac de Lugano et sur sa partie nord-ouest par le Monte Lema qui offre un point de vue panoramique sur toute la région jusqu’à la plaine du Pô, les vignes de ce petit domaine (4.2 ha) se trouvent sur des gneiss bruns très érodés et qui permettent au système racinaire de s’implanter, ainsi que sur des dépôts morainiques. A cause du risque d’érosion, celles-ci sont enherbées – la gestion de l’enherbement étant une question fondamentale pour Christian Zündel.

La pluviométrie est ici importante ; elle peut varier de 1000 à 3000 mm par an. Pas de quoi décourager ce dernier qui s’est tourné vers la biodynamie et la biodiversité : les nouvelles vignes sont replantées avec des arbres (mûrier, cornouiller, érable champêtre, etc.)

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