Free delivery from Fr. 300 of purchase or 18 bottles, otherwise Fr. 15

Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
bio

Saumur-Champigny, Terres Chaudes, Roches Neuves - 2021

The young Thierry Germain, who took over the famous Roches Neuves estate in the mid-90s, has come a long way. Over time, he has evolved towards a more zen and fresh style, in keeping with the local balance. This splendid Cabernet on tuff (Poyeux terroir) with notes of soot and pepper is a good example. On the palate, the tannins are satiny, coated and very tasty! Guide Vert RVF: 92/100
Technical sheet >
27,00 CHF
stock

In stock in our warehouses

> Click & collect
packaging

Anti-crash packaging

> Shipping & collection options
payment

100% secure payment

> Payment options
contact

Le CAVE's warranty

> Our commitments
contact

Any questions about this product?

> Contact us
print

You want to print this article card?

> Download / Print
grap_mouse
technical_sheets

Sheet

Technique

Viticulture

Location: in the commune of Chacé at a place called Les Poyeux. Terroir: chalky subsoil, an alliance of clay and sandy soils with a predominance of limestone. Average age of the vines: 35-45 years. Yield: 45 hl/ha. Organic and biodynamic work - Biodyvin label and Ecocert certification.

Oenology

Hand-picked in small boxes, sorted before vatting. 100% de-stemming. Fermentation in 60 hl truncated cone-shaped vats at a temperature of 15 to 22°C, preceded by a maceration of 2 to 5 days to allow the indigenous yeasts to start working. Infusion and pumping over every day for 5 minutes. Vatting for 15 to 20 days, followed by a one-year ageing period on fine lees in wooden vats of 60 hl and 12 hl oval. The Terres Chaudes are neither filtered nor fined before bottling.

Suggestions for accompaniment

An ideal companion for red meat or, after a few years, game birds.

Domain

Thierry Germain débarque dans la Loire au début des années 90. A l’époque, l’état français finance des propriétés viticoles et son père lui propose alors de s’y installer. Il reprend donc en 1992 le domaine des Roches Neuves, auparavant exploité par Denis Duveau. La propriété compte à cette époque 13 hectares de vignes, auxquels se rajouteront 6 hectares en 1996. Son parcours va être alors jalonné de rencontres marquantes avec des personnages forts du monde du vin, parmi lesquels Charly Foucault (son deuxième père), Gérard Gauby (son modèle de vigneron) et François Bouchet, aujourd’hui disparu. Ce dernier lui mettra le pied à l’étrier de la biodynamie, faisant alors de Thierry son dernier élève.

L’intégralité du domaine passe en culture biologique en 1999 et la biodynamie démarre en 2000 et 2001. Le domaine - et l’homme - continuent à beaucoup évoluer et c'est en 2012 que la synergie prend une nouvelle tournure, lorsque Thierry rachète la propriété à l’Union Française de Gestion. Un an plus tard, avec l’acquisition de nouvelles parcelles de très grande qualité (Clos de l'Echelier, Clos Romans entre autres), la propriété compte enfin une trentaine d'hectares. Le domaine devient adulte.

Il devient alors l'une des références du grand vin de Loire et même du grand vin français : les derniers...

Read more...
domain_wines

The wines of

Domain

domain

My Recently

viewed products

You have not viewed any products yet

complete_order

Complete your

Order