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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
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Saumur-Champigny, Roches Neuves - 2021

Thierry Germain gives all his wines the same chance, starting with his first cuvée of Champigny. This new vintage is a fine, ripe, healthy Cabernet Franc, deliciously raspberry-flavoured, spicy, silky and supple. A «true taffeta wine», as Rabelais liked to say, as light as air, to be drunk as a treat! Guide Vert RVF: 89/100
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Viticulture

Location: Communes of Chaintres, Varrains and Saumur. Terroir: chalky subsoil, sandy and clay-limestone soils. Average age of the vines: 25 years. Natural weeding and organic and biodynamic work - Biodyvin label and Ecocert certification

Oenology

Hand-picked in crates, sorting table for the harvest before vatting by conveyor belt. Fermentation in stainless steel tanks at a temperature of 16 to 22 degrees in order to extract the maximum of aromas and fat. End of fermentation at a temperature of 24 degrees. Vatting for 8 to 10 days, maturing in stainless steel and wooden vats on fine lees without sulphur for 3-4 months in order to keep all the freshness of the wine.

Suggestions for accompaniment

Roast quail • Pâté in a crust • Duck parmentier with spices.

Domain

Thierry Germain débarque dans la Loire au début des années 90. A l’époque, l’état français finance des propriétés viticoles et son père lui propose alors de s’y installer. Il reprend donc en 1992 le domaine des Roches Neuves, auparavant exploité par Denis Duveau. La propriété compte à cette époque 13 hectares de vignes, auxquels se rajouteront 6 hectares en 1996. Son parcours va être alors jalonné de rencontres marquantes avec des personnages forts du monde du vin, parmi lesquels Charly Foucault (son deuxième père), Gérard Gauby (son modèle de vigneron) et François Bouchet, aujourd’hui disparu. Ce dernier lui mettra le pied à l’étrier de la biodynamie, faisant alors de Thierry son dernier élève.

L’intégralité du domaine passe en culture biologique en 1999 et la biodynamie démarre en 2000 et 2001. Le domaine - et l’homme - continuent à beaucoup évoluer et c'est en 2012 que la synergie prend une nouvelle tournure, lorsque Thierry rachète la propriété à l’Union Française de Gestion. Un an plus tard, avec l’acquisition de nouvelles parcelles de très grande qualité (Clos de l'Echelier, Clos Romans entre autres), la propriété compte enfin une trentaine d'hectares. Le domaine devient adulte.

Il devient alors l'une des références du grand vin de Loire et même du grand vin français : les derniers...

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