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Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis
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Sancerre blanc Le Chêne Marchand, François Crochet - 2021

Produced on one of the most beautiful terroirs of the appellation, François Crochet's Chêne Marchand offers in 2021 - a solar vintage - a ripe and exotic nose evoking passion fruit and citron. On the palate, it is juicy, sapid and impressively full-bodied, with a freshness preserved by the intelligent harvest dates. A wine not to be missed! Guide Vert RVF: 91/100
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35,50 CHF
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Technique

Viticulture

This wine comes from a very famous plot, with a south/south-east exposure. The soil is limestone, strewn with small flat white stones which have, among other things, the particularity of restoring during the night the heat stored during the day. The vines have an average age of 40 years. They are disbudded and cultivated using sustainable methods. The soils are worked mechanically. The grapes are harvested by hand with a rigorous sorting of the bunches.

Oenology

The date is fixed after various analyses and tastings in order to have the best aromatic and phenolic maturity. The target yield here is 40 hl/ha. The pressing of whole grapes is carried out in sequential mode in order to extract the juice gently. After static settling, fermentation takes place in stainless steel vats. It is followed by an ageing period on lees of 10 to 11 months.

Suggestions for accompaniment

Oysters - Grilled Saint-Pierre - Pike with white butter - Sea bass tartar with citrus fruits.

Domain

Dans un vignoble mondialement connu et couronné de succès, quel que soit le modèle de viticulture pratiqué, Carine et François Crochet ne se reposent pas sur leurs lauriers, car ils ont fait le pari de la plus haute qualité, tout en respectant leurs vignes, leurs sols et leurs équipes !

Ainsi, non contents de signer depuis près de vingt ans des crus précis et capables de vieillir avec grâce, ils ont franchi le cap du bio (certifié depuis le millésime 2017) et sont même en cours de certification biodynamique Biodyvin depuis 2020. Si la taille est réalisée selon les techniques contemporaines les plus abouties dans le respect des trajets de sève, un ébourgeonnage systématique est tout de même réalisé au printemps afin de contenir la vigueur naturelle du sauvignon, mais aussi d’aller chercher les plus belles maturités du pinot noir, vinifié partiellement non égrappé. Désormais toutes les vinifications sont réalisées en levures indigènes. Elles sont suivies d’élevages prolongés qui vont dans le sens de la pureté et de l’expression complète du vin : ainsi les blancs, non boisés, sont affinés en cuves inox ou en cuves bois tronconiques, tandis que les rouges sont sublimés en pièces non neuves. Il en résulte des crus profonds, sapides et harmonieux, qui tirent le meilleur parti de leurs terroirs et de leurs millésimes. Au sommet de leur...

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