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Riesling Grand Cru Sommerberg "E", Albert Boxler - 2021

  • Provenance: Alsace
  • Appellation: Alsace
  • Domain: Albert Boxler
  • Grape variety(ies): Riesling
  • On-call time: 20 years
  • Alcohol degree: 14%
  • 213 Classement: Grand Cru
From the first nose, it impresses with its aromas of dried flowers, infusion, bergamot and citrus peel. The nose first expresses itself with smoky, slightly peppery accents that become increasingly clear as it airs. The palate is in perfect harmony with the latter: we find this incisive energy, this extraordinary sensation of crystalline limpidity. Matter and concentration are there and are perfectly integrated into an exceptional structure, which "verticalises" the wine. The finesse of the bitters and the salinity on the finish are absolutely remarkable! Guide Vert RVF: 97/100
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Technique

Viticulture

The letter "E" (cuvée formerly named "L31E") refers to the Eckberg, included in the Sommerberg. The vines, which are about forty years old, occupy the upper part of the Grand Cru, at an altitude of about 400 metres. The cooler temperatures and the very poor, stony soil give this vintage its signature: that of an extremely slender, refined and intensely straight, nervous Riesling.

Oenology

Alcoholic fermentation is generally carried out with indigenous yeasts and malolactic fermentation is not sought. The pressings on whole grapes are slow and the settling that follows is not very thorough. The wine is fermented in large tuns. Total sulphur levels are low for the region (80 mg/l) and only 20 mg of free sulphur at bottling.

Suggestions for accompaniment

Grilled sea bass with salicornia - Chicken curry - Grilled cod with pancetta and lentils with Madras curry.

Domain

Situé à Niedermorschwihr et créé en 1673, le domaine Albert Boxler est devenu au fil du temps l'une des références de la région et même du vin français. Depuis 1946, les vignes sont regroupées et les vins embouteillés sous le nom d'Albert Boxler. Aujourd'hui, c'est son petit-fils, Jean, représentant de la dernière génération, qui est aux commandes et ce depuis 1995. La propriété actuelle compte environ 14 hectares de vignes, quasiment intégralement plantées de cépages blancs, souvent sur des coteaux très pentus, dont presque la moitié sont classés en Grand Cru Sommerberg et le reste en Grand Cru Brand, sur Turckheim. 

Les vignes, plantées entre 6'000 et 8'000 pieds/ha, sont travaillées au chenillard, quand cela est possible. Sinon elles sont piochées à la main ! Elles ne sont pas enherbées car les sols sont trop pauvres et la concurrence n'est pas souhaitée. Le domaine pratique une culture biologique - sans label - depuis 2003 ; les parcelles n'ont, par ailleurs, jamais connu d'engrais ni d'azote. Les raisins sont issus de sélections massales et clonales, selon les terroirs et l'âge. Ils sont triés à la parcelle et à l'encuvage. 

Les fermentations alcooliques s'effectuent via levures indigènes et la fermentation malolactique n'est pas recherchée....

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