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bio

Patrimonio, Pettale, Domaine Leccia - 2019

  • Provenance: Corsica
  • Appellation: Patrimonio
  • Domain: Leccia
  • Grape variety(ies): Niellucciu
  • On-call time: 15 years
  • Alcohol degree: 14.5%
Made from a parcel-by-parcel selection of hillside vines, this wine's predestined (floral) name brought to mind great Brunello di Montalcino wines. Nothing less! The nose is complex and fine, revealing aromas of black fruit and Earl Grey tea, combined with refined hints of violet. The palate is deep and complex, dominated by morello cherry, with very fine tannins that are present and carry the wine through to an elegant finish. A real favourite. Guide Vert RVF: 94/100
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Viticulture

Clay-limestone soil. Traditional tillage. Age of vines: 26 years. Density/hectare: 4,000 vines. Yields: 35 hl/ha. Short Royat cordon pruning. Only sulphur and copper are used.

Oenology

Hand-picked, selection of the best plots, optimum ripeness and quality of the grapes. Total de-stemming, pumping over once a day until density 1000, temperature controlled at 25°-30°C, vatting time 21 days in stainless steel vats. Alcoholic fermentation: approximately 20 days (indigenous yeasts), malolactic fermentation completed. Aged for 24 months in stainless steel vats.

Suggestions for accompaniment

Skewer of veal sweetbreads and pigeon, questches, pistachios and maniguette - Shoulder of veal with preserved lemon and coriander.

Comme il aime à le dire, il n’y a qu’un (!) Domaine Leccia. En l’occurrence, si Lisandru Leccia est le fils d’Yves (ce dernier a fait sécession pour créer sa propre structure), il cultive bien les vignes de sa tante Annette, qui possède seule le domaine familial. Et le garçon a du caractère, mais aussi du talent. A vrai dire, nous n’avions jamais goûté de tels vins sur le vignoble de Patrimonio. Aussi précis, aussi droits, aussi frais, aussi découpés. Des crus de haute expression, qui expriment à merveille le tempéré climat local autant que la personnalité de ces belles terres calcaires. Le blanc est une référence de vermentinu, aromatique et tranchant à souhait ; le rosé est dans la même veine, avec au moins autant de salinité. Et les rouges, quels rouges ! Elevés sans l’aide du bois, ils sont une ode au niellucciu, plus connu sous le nom de sangiovese, ici interprété en crus intenses et juteux. Accessit à la cuvée Pettale, qui ressemble à s’y méprendre à un grand Brunello di Montalcino. Enfin le muscat est à se damner, on adore !

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