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bio

Patrimonio blanc, Domaine Leccia - 2022

  • Provenance: Corsica
  • Appellation: Patrimonio
  • Domain: Leccia
  • Grape variety(ies): Vermentino
  • On-call time: 6 years
  • Alcohol degree: 13%
This wine is a reminder of why the Patrimonio appellation is renowned for its whites. Made by Lisandru Leccia, who took over the vines from his aunt Annette, this pure vermentinu has a limpid colour, which precedes a fine, complex nose, combining white flowers with notes of flint, lime-blossom honey and a hint of lemon. The palate is full-bodied, with a fine balance between freshness and fullness, and an elegant, iodised finish with great persistence. This young winemaker is making a name for himself ! Guide Vert RVF: 92/100
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Viticulture

Clay-limestone and schist soil. Traditional tillage. Age of vines: 27 years. Density/hectare: 4000 vines. Rootstock: R 110. Yields: 45 hl/ha. Short Royat cordon pruning. Only sulphur and copper are used.

Oenology

Harvested by hand. Whole berry pressing, cold settling at 10°C for 24 hours. Fermentation in stainless steel vats, temperature controlled at 18°C, only indigenous yeasts, approximately 25-day fermentation, no malolactic fermentation. Aged for 6 months on fine lees in stainless steel vats.

Suggestions for accompaniment

Roast gamberoni - Sea bass with artichokes - Monkfish in bacon bard.

Comme il aime à le dire, il n’y a qu’un (!) Domaine Leccia. En l’occurrence, si Lisandru Leccia est le fils d’Yves (ce dernier a fait sécession pour créer sa propre structure), il cultive bien les vignes de sa tante Annette, qui possède seule le domaine familial. Et le garçon a du caractère, mais aussi du talent. A vrai dire, nous n’avions jamais goûté de tels vins sur le vignoble de Patrimonio. Aussi précis, aussi droits, aussi frais, aussi découpés. Des crus de haute expression, qui expriment à merveille le tempéré climat local autant que la personnalité de ces belles terres calcaires. Le blanc est une référence de vermentinu, aromatique et tranchant à souhait ; le rosé est dans la même veine, avec au moins autant de salinité. Et les rouges, quels rouges ! Elevés sans l’aide du bois, ils sont une ode au niellucciu, plus connu sous le nom de sangiovese, ici interprété en crus intenses et juteux. Accessit à la cuvée Pettale, qui ressemble à s’y méprendre à un grand Brunello di Montalcino. Enfin le muscat est à se damner, on adore !

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