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bio

Chignin Bergeron, Raipoumpou, Adrien Berlioz - 2021

  • Provenance: Savoie
  • Appellation: Chignin
  • Domain: Adrien Berlioz
  • Grape variety(ies): Bergeron (Roussanne)
  • On-call time: 10 years
  • Alcohol degree: 13%
Intense colour with a golden hue and a green tinge. Intense opening, the nose underlines the candied, spicy and floral notes with an empyreumatic stroke: musk and flint, jasmine, candied orange, dried apricot, ginger and cardamom. The powerful and long-lasting palate offers a form of dynamic balance to which the refined aromas, the grain and the density of the material contribute.
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Viticulture

Name of the plot: Les Châteaux - Chignin. Age of the vines: 10 years. Soil type: Clay-limestone parent rock at 15 cm. Exposure: south-west. Slope: 40%. Density per hectare: 8000 vines. Yield: 30 hl/ha. Cultivation method: certified AB by ECOCERT. Spraying preparation 500P and 501. Purin and decoction of plants, sulphur and copper.

Oenology

Manual harvesting, transport of the grapes in crates, they must arrive intact at the winery. Direct pressing sheltered from the air. Descent into the vat by gravity. Static settling. Spontaneous fermentation by indigenous yeasts. Aged in vats.

Suggestions for accompaniment

Chicken supreme, lemongrass-ginger sauce, passion fruit - Cod royale with lentils and North African spices - Savoy cheese.

Domain

C'est en 2006 qu'Adrien Berlioz s'installe à Chignin, village pittoresque et capitale viticole savoyarde, en fondant le Cellier des Cray. Fils de vigneron et cousin du célèbre Gilles Berlioz, c'est sa famille qui lui cède ses premiers rangs de vigne, notamment l'une de ses grands-mères.

L'entièreté du domaine est certifiée en culture biologique grâce au label Ecocert depuis 2012 et désormais, même en biodynamie. Le finage de Chignin est composé de moraines glaciaires sur socle argilo-calcaire. Sur ces sols, Adrien oeuvre pour accoucher de grands vins de terroir en respectant ses vignes et ses équipes. Avec 5 ha, il ne veut en aucun cas agrandir les surfaces, pour se concentrer sur l'essentiel. Il garde ainsi la main sur les étapes de la vie du vin, de la vigne et de la cave.

À la vigne, le domaine compte maintenant 13 unités parcellaires bien définies. Chaque micro-terroir correspond ainsi à une cuvée spécialement vinifiée dans le sens du lieu. L'encépagement se concentre en rouge sur la mondeuse et le persan, pour les blancs il...

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