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Brunello di Montalcino, Le Potazzine (magnum) - 2018

Gigliola Giannetti is one of the leaders of the traditional style. His Brunello is simply dazzling: open with notes of orange, smoke and tobacco, it is a refined wine, broad and ample as its terroir dictates, but masterfully balanced and held in the frame. A Brunello of class. Vinous : 94+/100 ; Decanter : 94/100 ; Jancis Robinson : 17/20
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Viticulture

Potazzine is a very traditional family estate that works with respect for its grape variety, its terroirs and tries to respect the nature and soul of the wines that have made the reputation of this region. Two distinct plots are at the origin of this wine: Le Prata, facing south-east at an altitude of 500 m.; Le Torre, facing south-west at 320 m. Cordon de royat cultivation, 5952 vines/ha.

Oenology

Fermentation takes place spontaneously, through the work of indigenous yeasts, maceration lasts about 28 to 30 days, then the wine is aged in 30/50 hl tuns for 38 to 40 months. It is then kept in the cellar for 10 to 12 months before being released for sale. This cuvée is regularly one of the best rated and most beautiful of the region in its classic style, a wine for long ageing.

Suggestions for accompaniment

Venison stew - Saddle of hare - Roast woodcock - Eggplant and beef cannelloni.

Domain

En l'espace d'une décennie, ce domaine a vu sa cote littéralement s'envoler, le faisant passer du statut de découverte à celui de "star" de la médiatique appellation Brunello di Montalcino : la plus ancienne et prestigieuse de toute la Toscane.

Le terme Potazzine, à Montalcino, est utilisé pour désigner les mésanges charbonnières, petits oiseaux vivants et colorés qui habitent la campagne toscane ; c'est dans cette idée que le terme est aussi et souvent usité affectueusement par les grands-parents et parents pour s'adresser à leur descendance. C'est ainsi que la grand-mère maternelle a surnommé Viola et Sofia, les filles de Gigliola Giannetti.

Le lien entre les deux Potazzine ne s'exprime pas seulement dans le nom qui les qualifie, mais prend également forme dans l'évolution du domaine familial. Ce dernier a été créé en 1993, à la naissance de Viola ; et agrandi de deux hectares supplémentaires en 1996, à l'arrivée de Sofia. Cela a porté la superficie pour la production de Brunello, que le domaine revendique aujourd'hui, à 5 ha.

Trois sont situés à proximité de la cave, à 507 mètres d'altitude, avec un âge moyen de 14 ans. Les deux autres sont situés dans le secteur de Sant'Angelo in Colle, à environ 420 mètres d'altitude, avec des vignes plantées en 1996. Le mode de taille est...

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