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Bourgogne blanc Clos du Château, De Montille - 2020

The deep soil, made up of silt and clay, also gives a beautiful generosity of texture and a form of "airy opulence" that Chardonnay lovers love so much. It is the ideal vintage to discover the "house" style and to enjoy it from the youth of the wine, even if it generally benefits from being aged for three to five years depending on the vintage.
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Viticulture

"Le Clos du Château de Puligny-Montrachet" comes essentially from a vineyard of about 5 ha in a single block located in front of the Château and entirely enclosed. Although classified as AOC Bourgogne, it is remarkably well situated in the village and on the border of the AOC Puligny-Montrachet vineyards. The estate began organic farming in 2002. In 2005, Biodynamic farming was added to these practices, which respect the soil and living organisms.

Oenology

The harvest is entirely manual. After a light settling, the musts are put into barrels, mainly 600 l. and also 228 l., where the alcoholic and malolactic fermentation takes place. 5 to 20% of the barrels are new, with wood coming mainly from the Allier region, with long and light toasting. The first racking takes place after about a year of maturation in wood, and the second phase (4 to 6 months) in stainless steel tanks then begins.

Suggestions for accompaniment

Langoustines just stiffened on a carrot and leek tartlet - Fillet of brill with herbs.

Domain
Le domaine De Montille est implanté à Volnay depuis le milieu du XVIIIème siècle. Il exploite aujourd'hui un vignoble de 20 hectares (essentiellement de Premiers et Grands Crus) sur la Côte de Beaune, mais aussi en Côte de Nuits, sur de très prestigieux climats. Hubert de Montille en a écrit de très belles pages, et ce dès les années 60. Menant de front deux activités (il fut un grand avocat !), il a eu bien du travail pour redonner de l'envergure à cette propriété qui s'était, au fil du temps, rétrécie. Et c'est cette opiniâtreté qu'Hubert a transmise à ses enfants. Étienne d'abord, Alix ensuite. Puis il est parti... L'arrivée d'Étienne marquera le "changement dans la continuité". Pas question de remettre en cause les valeurs de la maison, celles qui ont permis d'en faire l'une des plus recherchées de Bourgogne. Mais à l'authenticité, la pureté, la capacité de garde et l'élégance des vins du domaine, il apportera une note de charme, le velours de la texture et la touche vendange entière. C'est également lui qui fera entrer le domaine dans l'ère du biologique. Ainsi, après l'abandon total des engrais chimiques et herbicides dès 1985 grâce à son père Hubert, puis des fongicides et insecticides de synthèse en 1995 pour le passage en culture biologique (certifiée Ecocert en 2012), il convertit la propriété à la biodynamie dès 2005.
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