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Bandol rosé, Château Pibarnon (magnum) - 2022

In the world of great French rosés, Bandol can easily claim the title of reference appellation. The terroir is no stranger to this, nor is the proportion of mourvèdre (50%). Château Pibarnon has always excelled in this colour, with a wine that is lightly tinted but fragrant, with a full, expressive mouthfeel, both fat and light, velvety and very fine. Superb! Guide Vert RVF: 92/100
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Viticulture

The vineyard overlooks the sea, hanging from terraces to terraces, up to 300 m in altitude, on these slopes forming a vast cirque. It is planted on very old Triassic soil, characterised by a high level of limestone. This particular situation, completed by an audacious blend of grape varieties, gives this rosé its personality and complexity.

Oenology

Manual harvest, by a small team of regulars in 20kg boxes. Surface area of 20 ha on the hillsides. The Cinsault is pressed directly. It brings fatness and fruit. The Mourvèdre comes from direct bleeding (free-run juice) and pressing. It gives a beautiful structure, freshness and complexity. The two grape varieties are blended before fermentation. Long fermentation (25/30 days), in stainless steel tanks. Temperature controlled, at 20°C on average. Aged in vats for 6 months to preserve the freshness of the aromas.

Suggestions for accompaniment

Niçoise salad - Seafood salads - Grilled fish - Shellfish a la plancha.

Domain

A l’âge de 50 ans, les parents d’Eric de Saint-Victor, Henri et Catherine, ont un véritable coup de cœur pour Pibarnon, à l’époque tout petit domaine bandolais de 3.5 hectares tenu par un homme originaire du Piémont italien. Nous sommes en 1978 et le chantier qui attend le couple n’est pas mince. Il faut en effet remodeler le vignoble, l’étendre, consolider les terrasses et pérenniser la culture des plants de mourvèdre ancrés dans le calcaire dur. Rappelons qu’en ce temps-là, la Provence du vin c’était un peu le Far West. Et les amis parisiens de la famille les prenaient pour des fous…

Près de 40 ans plus tard, le domaine compte quasiment 50 hectares dont la moitié de vignes, répartis en multiples restanques (terrasses) qui forment un cirque esthétique témoignant d’un bel entêtement de civilisation. Elles habillent la colline sur toutes les expositions, les plus lointaines se trouvant à un ou deux kilomètres. Au début des années 90, Eric de Saint-Victor rejoint ses parents sur la propriété, affinant le style à la fois tenu mais libre qu’ils avaient mis au point. Après avoir quelque peu délaissé la vendange entière durant les années 2000, ce dernier travaille davantage avec la rafle sur les derniers millésimes, des discussions avec de grands vignerons bourguignons n’y étant sans doute pas étrangères. Les élevages se veulent toujours...

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