Viticulture
La Riserva n'est produite uniquement que dans les plus grands millésimes. La fermentation se fait spontanément, par le travail des levures indigènes, les macérations durent environ 30 à 35 jours, ensuite le vin est élevé en foudres de 30 hl durant 52 à 54 mois. Puis il est conservé en cave 10 à 12 mois avant d'être mis à la vente. Cette cuvée est régulièrement une des mieux notées et une des plus belles de la région dans son style classique, un vin de grande garde.
Commentaires de dégustation
The ladies of Le Potazzine have broken with the pack. They are betting on this Riserva from the warm 2011 vintage over everything else (including vintages held in higher esteem by appellation authorities). The 2011 Brunello di Montalcino Riserva is indeed a sure bet if you are looking for a Brunello that will knock your socks off. This is a sharp, precise and extremely defined Sangiovese. This is an inspired wine (with a mere 3,200 bottles produced). The bouquet is slow and steady but also very effective as it comes into full focus. Red cherry, blackberry, cassis, balsam herb and spice all merge seamlessly on the nose. The mouthfeel is polished and long. You can count it in many long minutes. 97/100. Monica Larner, Wine Advocate ; Kerin O'Keefe, Wine Enthusiast : 99/100 ; Vinous : 95/100
Suggestions d'accompagnement
Civet de chevreuil • Râble de lièvre • Bécasses rôties • Cannellonis aubergines et boeuf.